Kulki ,,bez aromatu”

Z pewnością przyznacie mi rację, że praktycznie każdy karpiarz, któremu zadamy pytanie na jakie kulki złowił swojego karpia, odpowie nam np. o zapachu ryby, truskawkowe, waniliowe itp. Wynika z tego, że nasze udane połowy kojarzymy głównie z dodanym aromatem w czystej formie. Nie bierzemy natomiast w ogóle pod uwagę składników zapachowych użytych w naszym przepisie, takich jak: mączki rybne, mączki orzechowe, mielone ziarna, przyprawy i zioła lub inne produkty mające swój specyficzny zapach. Wielu z nas nie zdaje sobie też sprawy i nawet o tym nie myśli, że jesteśmy w stanie zrobić świetne kulki proteinowe nie tylko zanętowe, ale też i przynętowe bez dodatku jakichkolwiek substancji aromatyzujących płynnych lub proszkowych. Dlatego też w tym artykule chciałbym Wam zaproponować i podpowiedzieć w jaki sposób możemy zrobić kulki bez aromatu, właśnie w tym okresie, podczas wiosennych połowów kiedy flora i fauna wodna nie jest jeszcze zbyt ,,dojrzała”. Moją pierwszą propozycją będą kulki rybne na bazie wędzonych śledzi i szprotek z dodatkiem mączki z tych samych ryb, płynnego pokarmu z łososia oraz przypraw takich jak papryka, pieprz czerwony i chilli. W takiej kombinacji, praktycznie już sama mączka rybna śledź/sardynka stosowana na poziomie 20% nada naszym kulkom rybną nutę zapachową, natomiast dodatek wędzonych ryb jeszcze bardziej ją spotęguje. Z kolei zastosowanie płynnego pokarmu z łososia ,,dopali” takie kulki pod kątem nie tylko odżywczym, ale i również doda im naturalnego rybnego zapachu. Ponadto pikantne przyprawy w takiej recepturze będą pełnić rolę przysłowiowej wisienki na torcie, doprawiając do smaku całą tę rybną kompozycję.

300 g wędzonych ryb to optymalna porcja na 1 kg mixu

3-modified

Do przygotowania wędzonych ryb najlepiej sprawdzi się blender

4-modified

Stopniowo należy rozdrabniać wędzone ryby

5-modified

Blender świetnie tnie ości

6-modified

Używając maszynki do mielenia nie otrzymamy takiej pasty jak w przypadku zastosowania blendera

7-modified

Do otrzymanej pasty wlewamy około 300  ml wody/kg mixu

8-modified

Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej zawiesiny

9-modified

Na koniec dolewamy płynny pokarm z łososia, nie zapominając też o betainie i activator boilies

10-modified

Ponownie wszystko razem mieszamy

11-modified

Dosypujemy wcześniej przygotowany mix rybny z albuminą

12-modified

Powoli łączymy mix z częścią płynną

13-modified

Gdy ciasto będzie gęstsze to sygnał żeby …..

14-modified

…. wziąć sprawy w swoje ręce

15-modified

Gdy doprowadzimy ciasto do odpowiedniej konsystencji dalej postępujemy już w standardowy sposób wyrabiając kulki proteinowe

16-modified

Sami widzicie, że w takim wypadku, zastosowanie jakiegokolwiek sztucznego aromatu, mogłoby wręcz zakłócić równowagę zapachową takiego przepisu i mieć niekorzystny wpływ na efekt końcowy, szczególnie w trakcie wiosennych połowów. Drugą moją propozycją będą kulki proteinowe wykonane z mieszanki na bazie komponentów orzechowych, które są bardzo skuteczne, praktycznie od wiosny do jesieni, jednak wśród rodzimych karpiarzy mało popularne. Mączki orzechowe, szczególnie arachidowa jest bardzo odżywczym i sytym składnikiem zawierającym dużo białka oraz tłuszczu. Jest produkowana z prażonych orzechów ziemnych, dlatego też ma wyraźny aromat i smak. Orzechów tygrysich chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, w wersji zmielonej lub w postaci mączki są również uwielbiane przez karpie. Nie są już tak tłuste, jak arachidowe, za to są słodsze i zawierają dużo węglowodanów, dzięki temu świetnie uzupełniają się w mixie i najlepiej jest stosować je właśnie razem. Bardzo dobrymi naturalnymi dodatkami smakowo-zapachowymi współgrającymi z mączkami orzechowymi będą przyprawy korzenne: takie jak cynamon, curry, mieszanka piernikowa i zioła prowansalskie.

Mączka arachidowa z prażonych orzechów, jest pożywna i aromatyczna

 17-modified

Orzechy tygrysie pod każdą postacią są przysmakiem karpi

18-modified

Mieszanka ziół prowansalskich i pieprz czerwony to dodatki o wyrazistym naturalnym zapachu

19-modified

Liquid łososiowy jest bardzo gęsty

20-modified

Curry, Chilli oraz cynamon w proszku są bardzo cennymi przyprawami smakowo-zapachowymi

21-modified

Z uwagi na to, że mamy już wiosnę i więcej czasu chcielibyśmy spędzać nad wodą, niż eksperymentując w karpiowej kuchni, specjalnie dla Czytelników KM dołączam do tego artykułu przykładowe receptury na przedstawione wyżej zestawienia i połączenia składników oraz dodatków. Praktycznie do tych przepisów warto już tylko dodać betainę, aminokomplex lub płynny pokarm oraz wzmacniacz smaku i zapachu, który jeszcze bardziej uwypukli i wzmocni te walory naszych mieszanek.

Przepis 1 rybny (bez dodawania jaj)
200 g Mączka rybna śledź/sardynka
200 g Mąka sojowa pełnotłusta
200 g Mąka kukurydziana
100 g Serwatka lub mleko w proszku odtłuszczone
100 g Mąka sojowa odtłuszczona
50 g Albumina
50 g Makuchy
40 g Papryka słodka w proszku
30 g Chilli w proszku
30 g Pieprz czerwony mielony

Dodatki:
150 g Wędzone śledzie
150 g Wędzone szprotki
50 ml Natural Liquid Food – Scottish Salmon
10 g Betaina HCL
10 g Activator Boilies

Przepis 2 – orzechowy (kulki robimy w klasyczny sposób dodając jajka)
300 g Mąka kukurydziana
200 g Mąka sojowa pełnotłusta
100 g Mąka sojowa odtłuszczona
100 g Serwatka lub mleko w proszku odtłuszczone
100 g Mączka arachidowa
50 g Mączka z orzechów tygrysich
50 g Mielone orzechy tygrysie
40 g Przyprawa do piernika
20 g Cynamon w proszku
20 g Curry w proszku
20 g Zioła prowansalskie

Dodatki:
40 ml Fishamino Complex Extract
10 g Betaina HCL
10 g Activator Boilies

1-modified

Na koniec nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć Wam udanych wiosennych połowów właśnie na kulki ,,bez” aromatu!

Autor: Marcin Krajewski

Artykuł można również przeczytać w kwartalniku Karp Max 3/2015

1430935128_15-big-modified