Mix bazowy

Co to takiego jest, z czego się składa, jak go stosować? i jeszcze wiele innych podobnych pytań zadają sobie karpiarze, którzy nie tylko po raz pierwszy chcą wykonać we własnym zakresie kulki proteinowe. Praktycznie każda firma produkująca zanęty i przynęty na karpie w swojej ofercie posiada tego typu najtańsze mieszanki pod różnymi nazwami tj. 50/50, Base, czy Easy Mix, dlatego też z zakupem gotowego mixu nie powinniśmy mieć problemu. W tym artykule chcę jednak opisać, jak takie mieszanki możemy zrobić sami i w jaki sposób przerobić je na innego rodzaju mixy. Zanim jednak rozwinę temat receptur mixów bazowych, kilka słów o ich przeznaczeniu, co da nam obraz i pokaże z jakich składników powinny być zbudowane i jakie właściwości mogą posiadać. Po pierwsze, wbrew różnym opiniom taka mieszanka nie służy tylko jako podstawa do rozbudowy i tworzenia docelowego przepisu przez dodanie do niej innych produktów, ale również do bezpośredniego wykonania kulek, na które z powodzeniem możemy łowić karpie szczególnie w łowiskach o niedużej presji lub w zbiornikach gdzie dopiero znaczne ilości zanęty przynoszą oczekiwany efekt, a czynnik ekonomiczny nie jest nam obojętny. Po drugie, taki mix stanowi też świetną bazę do bardziej rozbudowanych mieszanek. O ile pierwszy sposób jego przeznaczenia jeszcze niekoniecznie pokazuje nam z czego powinien składać się taki mix, to już drugi wariant wyraźnie nam o tym mówi. Jeśli chcemy dołączyć do mixu bazowego inne składniki takie jak: mączki rybne, mieszanki ziaren, mielone nasiona czy mączki orzechowe lub innego rodzaju grubsze składniki, należy zbudować go głównie z miałkich i sypkich komponentów tj. mączek roślinnych (mąka sojowa, mąka kukurydziana, semolina, mąka ryżowa, gluten pszenny itp.) i produktów mlecznych (serwatka lub mleko w proszku). Jeśli chodzi o najprostszy mix bazowy służący przede wszystkim do rozbudowy, to możemy go już wykonać nawet z trzech podstawowych składników: mąki sojowej pełnotłustej, mąki kukurydzianej i serwatki w proporcji 1:1:1 (np. 1 kg/1 kg/1 kg). Ok, ale na przepisy przyjdzie jeszcze czas, jakie jednak czynności należy wykonać po tym jak już zmieszamy nasz base mix lub kupimy gotowy? Powinniśmy najpierw określić kierunek rozbudowy przygotowanej mieszanki. Na początek proponuję dwie opcje, pierwszą do rybnych kulek, a drugą typu bird food do słodkich i owocowych nut zapachowych. Punktem wyjścia jeśli chodzi o proporcje między mixem bazowym a dodawanymi składnikami będzie optymalnie wartość 70:30 (np. 700 g / 300 g). W zależności od rodzaju dodawanych komponentów może ona się zmieniać np. 60:40, 75:25, 82:18 itp. Wszystko będzie zależało od naszych kombinacji i połączeń, które najpierw powinny być poparte wstępnymi próbkami (np. 100 g = 70 g mix bazowy + 30 g inne składniki) według w/w proporcji, nigdy połączeniem od razu większej partii przygotowanych produktów, co może okazać się potem trudnym zadaniem do uratowania takiej mieszanki nawet przed wyrzuceniem jej do kosza i co za tym idzie stratą finansową. Dotyczy to zarówno własnej receptury, jak i użycia gotowego mixu firmowego. Pamiętajmy, że tworząc jakikolwiek mix nie spieszmy się, powinniśmy jak najwięcej czasu poświęcić na wstępne próbki, żeby potem nie mieć problemów w trakcie wyrobu kulek proteinowych lub po ich zrobieniu, gdy nagle zaczną nam pękać w fazie suszenia albo okażą się pływające podczas nęcenia. Nie ma nic na skróty, 100 g mixu i przygotowanie ciasta z dodatkiem jednego jajka nie zajmie nam dużo czasu, a z pewnością uchroni przed niepotrzebnymi nerwami i kłopotami.

Zaczynamy od rozbicia jajka w naczyniu

1 modified

Jajko gotowe

2 modified

Możemy od razy sprawdzić jak w danej mieszance jaka będzie nuta zapachowa wybranego aromatu

3 modified

Zerujemy wagę

4 modified

Odmierzamy wybrane do rozbudowy mixy bazowego komponenty

5 modified

Dosypujemy mix bazowy wyrównując całkowitą wagę do 100 g

6 modified

Mieszamy dokładnie część płynną

7 modified

Powoli mieszając całość dosypujemy przygotowany mix do części płynnej

8 modified

Stopniowo doprowadzamy cisto do odpowiedniej konsystencji

9 modified

W ostatniej fazie ugniatamy cisto ręcznie po czym możemy zapakować je w woreczek foliowy i odstawić na 15-30 minut aż wszystkie składniki dokładnie się połączą

10 modified

Przystępujemy do sprawdzenia zachowywania się ciasta podczas wyrobu kulek

11 modified

Z ciasta bez problemu udało się zrobić odpowiedni wałek

12 modified

Teraz kolej na rolowanie

13 modified

Podczas rolowania powinniśmy wykonać matrycą zewnętrzną we wstępnej fazie kilka energicznych ruchów natomiast potem 2-3 płynne i zakończyć rolowanie

14 modified

Mix bazowy został skomponowany poprawnie i nie stworzył problemów podczas rolowania

15 modified

Zrobione kulki należy teraz ugotować, wysuszyć i na koniec sprawdzić czy po tych wszystkich etapach wyrobu nie będą pękać lub pływać po wrzuceniu do wody

16 modified

Przejdźmy teraz do receptury mixu bazowego, z której chcielibyśmy już bez żadnej modyfikacji zrobić gotowe kulki proteinowe. Przepis taki powinien być nieco bardziej rozbudowany, a dozowanie poszczególnych komponentów dobrze przemyślane przy jednoczesnym zachowaniu odpowiednich proporcji między ich funkcjonalnością i znaczeniem oraz rolą w danej recepturze. W przypadku tej wersji mixu bazowego, również bez wcześniejszych próbek się nie obejdzie i dopiero po jej zatwierdzeniu będziemy mogli zmieszać większą ilość zastosowanych komponentów. Do artykułu dołączam przykładowe przepisy i kombinacje, zarówno do pierwszego jak i drugiego wariantu, które pokazują w jakich ilościach możemy zastosować dany składnik, co ułatwi nam ewentualne modyfikacje według własnych potrzeb. Dla tych mniej wtajemniczonych czytelników i stawiających swoje pierwsze kroki w samodzielnym wyrobie kulek proteinowych podpowiem jeszcze, w co warto się zaopatrzyć i dodać do podanych przepisów. Jeśli będziemy kupować składniki do naszego mixu bazowego lub gotową mieszankę 50/50 Base Mix na pewno warto zainwestować jeszcze w kilka podstawowych dodatków w proszku i w płynie takich jak betaina, aromat, słodzik, barwnik, stymulator apetytu/wzmacniacz smaku i zapachu oraz olej rybny. Z droższych dodatków mogą to być różnego rodzaju aminokompleksy, ekstrakty lub wszelkiego rodzaju specyfiki smakowo-zapachowe wzbogacające wartość odżywczą i podnosząc strawność oraz przyswajalność zrobionych przez nas kulek proteinowych.

Dodatki w płynie i w proszku które wzbogacą każdy mix na kulki proteinowe

17 modified

Pamiętajmy jednak, aby nie popadać od razu w szał zakupów nawet jeśli pozwalają nam na to środki finansowe, bo nawet najdroższe produkty nie dadzą nam gwarancji udanych połowów. Najlepiej jak skupimy się np. na dwóch wariantach wyrobu swoich kulek, nawet z jednego rodzaju mixu. Pierwszy wykonajmy z podstawowych i tańszych składników, a w drugim możemy zastosować komponenty z tzw. górnej półki. Dzięki temu będziemy mogli osobiście przekonać się, o jakim składzie kulki dają najlepsze rezultaty na naszym łowisku, z pewnością łatwiej i pewniej podejmiemy wtedy decyzję przed robieniem kolejnych partii i dokonywaniem zakupów nowych produktów. Karpiowa kuchnia to ciągłe eksperymentowanie, nieskończone ilości próbek, realizowanie pomysłów na stworzenie nowych receptur, wszystkie te procesy i etapy wyrobu kulek proteinowych fascynują mnie najbardziej w karpiowaniu, bo nic tak nie cieszy, jak karp złowiony na własnoręcznie wykonaną przynętę. Początek roku to najwyższy czas, aby pomyśleć już o przygotowaniach do nowego sezonu i zaopatrzyć się w niezbędne składniki do przygotowania okrągłych przysmaków cyprinusów. Dlatego też mam nadzieję, że ten artykuł ułatwi Wam ich wyrób oraz przyczyni się do wyholowania wielu wiosennych okazów właśnie na kulki proteinowe z mixu bazowego.

Mix bazowy do wyrobu kulek
300 g Mąka kukurydziana
250 g Mąka sojowa pełnotłusta
100 g Mąka sojowa odtłuszczona
100 g Mąka ryżowa
100 g Serwatka w proszku
50 g Gluten pszenny
50 g Zarodnik kukurydziany
50 g Makuchy

Dodatki:
15 ml Aromat Kukurydza
10 ml Barwnik żółty
15 ml Słodzik w płynie
20 ml Olej rybny
10 g Betaina

————————————–

Mix bazowy do rozbudowy
300 g Mąka kukurydziana
300 g Mąka sojowa pełnotłusta
200 g Serwatka w proszku
100 g Semolina
100 g Mąka sojowa odtłuszczona

———————————————–

Mix bazowy rozbudowany Rybny
700 g Mix
100 g Mączka rybna LT 94
50 g Mączka rybna łososiowa
50 g Mączka algowa
50 g Drożdże piwne
50 g Tasty Blend Robin Hot

Dodatki:
10ml Aromat Małż GLM
10g Betaina
10g Activator Boilies
30ml Fishamino Complex Małż GLM
20ml Cod liver Oil

—————————————————-

Mix bazowy rozbudowany Bird Food
750 g Mix
100 g Bird Food mielony
50 g Birdy Fruit
50 g Tasty Blend Sweet Bomb
30 g Makuchy
20 g Murzynek

Dodatki:
15 ml Aromat Żurawina
10 ml Barwnik czerwony
10 g Betaina
10 g Activator Boilies

Autor: Marcin Krajewski

Artykuł można również przeczytać w kwartalniku Karp Max 1/2015

p1 2015